ziriz värld: IF Elfsborg

Vi delar med oss av våra tankar och åsikter om IF Elfsborg

tisdag, april 17, 2007

Örebro - Elfsborg 1-1

Egentligen är väl resultatet någorlunda rättvist om man ser till målchanser och domarmissar, men Elfsborg borde ändå ha kunnat vinna matchen. Örebro rivstartade och det kunde ha stått 1-0 redan efter ett par minuter, men målet blev bortdömt för offside. Jag tyckte Elfsborgsspelarna stannade upp lite när de kände på sig att det var offside, vilket egentligen är en dödssynd. Nu var det ju inte det, vilket kunde konstateras efter att antal reprisbilder, så därför kan man inte anklaga linjedomaren för ett större fel. Han har ju ändå bara bråkdelen av en sekund att bestämma sig om det är offside och när det nu var så nära så tog han det beslut han ansåg var riktigt för stunden. I detta fall var det felaktigt, men det är sånt som händer i fotboll.

Därefter tog Elfsborg över spelet lite grann och efter cirka 10 spelade minuter kunde Bajrami slå in en boll mellan benen på ÖSK-målvakten. Ett målvaktsmisstag, men på reprisen kan man se att Bajrami träffar bollen så att den får lite av en förrädisk skruv som överraskar målvakten. Det känns skönt att konstatera att den spelare jag vurmat lite extra för de senaste veckorna kunde komma in och göra mål. Dock mattades han av lite grann i andra halvlek och det var helt rätt att då byta ut honom mot en pigg Alexandersson som fick några chanser att springa sig fri på kanten. Däremot blev det inga mål.

ÖSK:s kvittering var oerhört snöplig, än en gång ett målvaktsmisstag. Denna gången från Wilands sida. Dock ska sägas till Wilands försvar att vänsterinlägget bytte riktning en aning på Mobaeck och studsade lite oturligt precis framför honom när han ska slänga sig ner för att ta bollen. Örebro-spelaren kunde därefter lätt lyfta bollen i mål.

I andra halvlek kom Elfsborg ut och dominerade större delen. De rullade väldigt mycket boll i backlinjen men kom egentligen inte fram till de riktigt heta mållägena. Däremot skulle de haft en solklar straff när Ishi fälldes precis innanför straffområdeslinjen. Konstigt att domaren missade det totalt, mer klart kan det nog inte bli. Detta var det första horribla beslutet av domaren gentemot Elfsborg. Det andra var när Jon fick en andra varning och därmed blev utvisad efter att Örebro-spelaren snubblade över sina egna fötter, en självklar filmning och detta skedde på mittplan så domaren borde varit väldigt nära.

Kanske kan man acceptera att domaren gör något enstaka misstag under en match, men det här blev ju minst ett för mycket. En till situation som kanske ÖSK:arna hade velat att Elfsborg bestraffats var i en nickduell mellan en örebroare och Augustsson. Örebroaren fick olyckligtvis Augustssons armbåge på näsbenet så att det började blöda och han fick gå ut i omklädningsrummet för omplåstring. Under tiden som killen var borta kom Elfsborgs mål. Dock höll jag med domaren i den situationen, det var mer en olyckshändelse än en avsiktlig armbåge. Augustsson hoppade helt enkelt högre och när han landade råkade örebroaren få armbågen i ansiktet.

När Jon blivit utvisad kom ÖSK mer in i matchen och hade ett farligt skott som Wiland precis kunde tippa över ribban. Elfsborg fick ändå sista ordet med två farliga målchanser på slutet, men matchen slutade oavgjort.

Jon klarade sig väl sådär på det defensiva mittfältet. Ibland kändes han alltför het och det första gula kortet var kanske aningen onödigt. Han lyckades inte heller skjuta några riktiga farliga skott, ofta träffades någon spelare eller så gick bollen utanför. Jag saknade verkligen Ilola och måtte han vara tillbaka mot Gefle, för då är Jon avstängd.

Martin Andersson kändes inte heller helt klockren på mittbacken. Det var en del gånger man blev lite nervös i kommunikationen han och Wiland emellan.

Keene lyckas inte med mycket när han spelar felvänd. Han har svårt för att ta emot bollar och skarva dem vidare. Allt som oftast lyckas hans bevakare kliva in framför och stoppa uppspelen. Jag tyckte nästan att Elfsborg fick mer tryck när Matte kom in.

Elfsborg hade ganska många farliga inlägg från både höger och vänster, men de kändes ibland förgäves när det inte fanns fler spelare som sprang in boxen för att nicka in dem. Inte sällan lyckades även motståndarna iscensätta en farlig kontring efter de icke-avslutade anfallen. Det är det som Haglund även nött in i spelarna under de senaste träningarna: Avsluta anfallen, så man slipper farliga kontringar.

Det är inte helt katastrof att inleda med två oavgjorda matcher, särskilt om man tänker på motståndet. Malmö var riktigt bra och Örebro som nykomling och hemmapremiär ville visa publiken att de kan pressa de svenska mästarna. Fast jag måste ändå konstatera att Elfsborgs anfallsspel är kanske aningen sönderläst, jag skulle önska än mer variation för att överraska motståndarna.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

vad praktiskt att man kan få första klassens info trots att man befinner sig i utriket. vill du ha en likvärdig rapport om hur det går för galatasaray så får du...hmm, ja be någon annan! hälsningar från landet långtbortistan

2007-04-19 11:33  
Anonymous Anonym said...

Har du hunnit se någon träning den här veckan? Man är ju lite nyfiken på hur det är med Iloloa...

2007-04-20 15:46  

Skicka en kommentar

<< Home